Premijera: Letu štuke provokativni spot snimili u Supermarketu

Muzika. hr – Glasno i jasno!

Sarajevska poprock skupina Letu štuke predstavlja novu pjesmu pod imenom “Supermarket” što je ujedno njihov drugi singl s nadolazećeg četvrtog studijskog albuma čiji izlazak možemo očekivati sredinom godine. Singl je dobio i prateći video broj iza čijeg koncepta, režije i kamere stoji Admir Švrakić.

“Supermarket je sabirni centar različitih likova i klasa. Mjesto koje može poslužiti kao presjek stanja modernog društva i mentaliteta. Naš novi singl je zapravo jedna poluljubavna pjesma o jednom poludruštvu.”o svojoj novoj pjesmi izjasnio se i sam autor Dino Šaran dodavši: “Ideja redatelja Admira Švrakića je da na simbolički način predstavi tranzicijski fenomen polovičnosti i površnog, konzumentskog načina razmišljanja. To svakako nije revolucionarna ideja ali jeste naš doprinos da se stvar sagleda iz više uglova.”

Pored jedne od najpoznatijih sarajevskih glumica Vanese Glođo u spotu se u različitim ulogama pojavljuju i svi članovi benda dok je uloga atraktivne, fatalne djevojke pripala Alisi Čajić Drmač koju je naša publika imala prilike upoznati u popularnoj seriji “Lud, zbunjen, normalan”.

 

NOVA GODINA U KOTORU: Letu štuke, Partibrejkersi, Električni orgazam, Rambo…

Fantastična plejada muzičara dolazi u Kotor za Novu godinu.

Kako saznaju ,,Vijesti“, na Trgu od oružja 31. decembra nastupiće lokalni sastav ,,Light Under the Black Mountain”, bosanskohercegovački bend ,,Letu štuke”, hercegnovska legenda Rambo Amadeus, te kultni beogradski sastavi ,,Partibrejkers” i ,,Električni orgazam”.

,,Veliki prezir”, ,,Stray Dogg”, ,,Obojeni program”, ,,Let3” i ,,Disciplin A Kitschme” nastupiće 1. januara.

Organizatori su Turistička organizacija i Opština Kotor.

INTERVIEW: Dino Šaran (Letu Štuke): Politika maltretira građane u borbi za vlast, a mediji doprinose toj torturi

   / www.ravnododna.com

Sarajevski bend Letu Štuke nakon poduže pauze dolazi u Zagreb gdje će nastupiti u četvrtak 14. prosinca u sklopu petodnevne rođendanske proslave Vintage Industrial Bara. Tim povodom razmijenili smo riječ-dvije s Dinom Šaranom, osnivačem i liderom grupe.

Novi singl „Bože zdravlja“ donio je i promjene u zvuku, jest da to nije ništa novo u praksi grupe nakon albuma „Brojevi računa“, no u kojem smjeru sada lete Štuke?

Dino Šaran: Nema nekog određenog smjera. Pjesme su nastajale kao singlovi, dakle svaka za sebe. I zvukom i temama. Nije bilo potrebe za konceptom, a opet cijeli album je jedna priča.

Što je konkretno novo i u redovima benda po pitanju članstva?

Dino Šaran: U diskografskom smislu skoro sve. Od starih članova tu smo basist Dejan Ostojić i ja. Ostali su novi. Gitarist Emir Jugo, bubnjar Amar Česljar, te klavijaturist i producent Bojan Ahac.

Ovo godine je izašao i kompilacijski album s najznačajnijim pjesmama iz karijere, je li ga bilo lako ili teško složiti i za čime si se vodio?

Dino Šaran: Kompilaciju smo složili skupa sa ekipom iz Menarta i mogu ti reći da zadatak nije bio lak. Jedna od referenci su nam bili i pregledi na YouTubeu, ali smo se ipak vodili i nekim ličnim osjećajem. Neke pjesme nedostaju, ali vise od njih 18 nije moglo stati na CD.

Što je s koncertnim materijalima, ima li ih? Štuke su imale i značajne koncerte u karijeri, jesi li razmišljao o nečemu takvom za objavu?

Dino Šaran: To imamo u planu, ali za sada još uvijek ne.

U zadnjih nekoliko sezona je moderno sukcesivno objavljivanje singlova, a potom kad ih se nakupi, to sve objediniti u album. Kako gledaš na tu strategiju, ili si možda old school muzičar koji na album gleda kao na sveobuhvatnu cjelinu određene faze rada?

Dino Šaran: Naravno, više volim formu albuma, ali zahtjevi i strategije izdavača su legitimna opcija. To mi je razumljivo s obzirom na sve. Ipak, album je ozbiljna stavka jer ga ozbiljna publika i očekuje.

I naravno, kad bi se mogao očekivati novi album?

Dino Šaran: U proljeće.

Što se pruzročilo pauzu nakon pjesme „Padaj“ iz 2014. koja je objavljena u isto vrijeme kad je umalo sinhronizirano pala i vlast u BiH, to ljeto ste još svirali, bar po Hrvatskoj, a potom je uslijedilo nekoliko godina bez Štuka?

Dino Šaran: Imali smo neke personalne promjene, a bilo je i privatnih problema. Sve je to utjecalo na tu pauzu koja je srećom okončana radom na novim pjesmama tako da album samo što nije.

I kakva je situacija uopće u BiH? Pitam iz razloga što ovdje u Hrvatskoj sve ide nekako retrogradno i sve podsjeća na turobne devedesete?

Dino Šaran: Sve je to manje-više slično. Politika maltretira građane u borbi za vlast. Mediji u mnogome doprinose toj torturi. Nove generacije se lože na gorka iskustva koja nisu prošli jer su tada tek bili rođeni. Ili se sele.

Zadnja live koncept benda kojem sam prisutvovao bio je poluakustični / polu električni koncert. Što pripremate za skorašnji zagrebački nastup u Vintage Industrial Baru?

Dino Šaran: Pripremamo prošireno “Best Of” izdanje kao i novi single “Bože zdravlja” prvi put uživo.

U neku ruku ste generacijski bend, kako vas prihvaća mlađa publika?

Dino Šaran: Izgleda dobro. Sve je više onih koji se po prvi put susreću sa našom muzikom, a reakcije su odlične. Za sve treba vremena i strpljenja.

Bend Letu Štuke objavio novi singl ‘Bože zdravlja’

Preuzeto od: muzickazona.ba

Legendarni sarajevski bend Letu štuke nakon duže pauze predstavlja novi singl. Pjesmom „Božezdravlja“ za koju su snimili i spot najavljuju skorašnji izlazak novog albuma.

O čemu govori pjesma objasnio je frontmen benda, Dino Šaran“Bože zdravlja” je na neki način moj izvještaj o vremenu provedenom u odsustvu sa scene. Ona govori o mom viđenju svijeta kakav je postao. Dakle, u suštini jedna naizgled intimna pjesma šireg konteksta. Video su realizirali “Horrible people” pod vodstvom redatelja Gorčina Zeca. Ovo je prvi singl s nadolazećeg albuma benda “Letu štuke“.

Na suradnju sa Štukama, osvrnuo se i sam redatelj koji je rekao: „Kada sam prvi put poslušao pjesmu „Bože zdravlja“, doživio sam je kao neku vrstu Odiseje, odnosno svojevrsnog putovanja. Odatle je nastala ideja junaka, tačnije, putnika koji traga za svojom „vatrom“. To je bila polazna tačka za saradnju sa Dinom Šaranom, koji je svojim prijedlogom Hercegovine kao idealne lokacije upotpunio cjelokupnu viziju. Obzirom da hercegovački krajolik oduvijek smatram filmičnim i inspirativnim, rado sam prihvatio izazov te smo tako visoravan Morine, u okolini Nevesinja, usvojili kao mjesto radnje u ovoj priči. Ova prelijepa i, na neki način, nadrealna priroda je, sama po sebi, inspirisala kreaciju. Samo putovanje, boravak na terenu, kao i snimanje postali su dio naše zajedničke Odiseje, a naša fenomenalna mala ekipa istovremeno je uspjela raditi i uživati u procesu stvaranja.“

Podsjećamo da je u prodaji Best of Letu štuke koji sadrži čak 17 pjesama, a posebna je novost bonus pjesma „Padaj“ koja na ovaj način doživljava premijeru na CD-u.  Izdanje koje na jednom mjestu okuplja najbolje trenutke s albuma „Letu štuke“, „Proteini i ugljikohidrati“ te „Brojevi računa“ svim ljubiteljima jednog od najkvalitetnijih rock bendova u regiji donosi hitove kao što su „Mjesto za dvoje“, „Tesla“, „Paranoja“, „Pero Papacoder“, „Šutiš“, „Sunce“ i druge.

 

Upečatljiv come-back benda Letu štuke – Bože zdravlja

Preuzeto od glas.ba

Sarajevski rock bend Letu štuke poslije šestogodišnje diskografska pauze predstavlja novi singl “Bože zdravlja”, kao uvod u četvrti studijski album.

U postavi se dogodila jedna promjena – bubnjar i producent Đani Pervan u međuvremenu se potpuno posvetio snimateljskom i produkcijskom radu u svom sarajevskom studiju i na njegovo mjesto je došao Amar Češljar (ex Punkt, Sarajevo Jazz Guerilla, prateći bend Dine Merlina). Ostatak ekipe je isti: Emir Jugo – gitara, Bojan Ahac – klavijature i programiranje, Dejan Ostojić – bas i Dino Šaran – glas.

Novi materijal, sniman u Holandiji, Zagrebu i Sarajevu, prema ranijim najavama trebao bi se pojaviti u novembru i nasljednik je prethodnog albuma ”Brojevi računa” iz 2011.

Iako bi fanovi Štuka sigurno voljeli da je dinamika izlaska novih pjesama puno brža, prvi najavni broj novog albuma, ”Bože zdravlja”, pokazuje da Šaran ne podliježe brzopleto očekivanjima publike, već se drži svog unutrašnjeg tempa. Pjesma otkriva njegovu autorsku genezu – suprotno od čestog recikliranja već poznatog zvuka, što čine autori koji se vode potrebom komercijalnih pravila održavanja statusa. Od alter-rock minimalizma prvog eponimnog albuma od prije 12 godina do najnovije pjesme za četvrti album, Letu štuke nisu isti bend, a svejedno je prepoznatljiv.

Pjesma hipnotičkog ritma, modernizirani zvuk i Šaranovska poetika samozatajnog cinika i ”tragača za svojom vatrom” (… Spektar opcija je uži nego ikad / gladne horde traže meso bilo koje / Putujem lakše, jer putujem sam / Bože zdravlja, kada pravde nema… Usput me pozdravljaju vatre što me griju, ako im priđem mogu lako da opeku…) daju naslutiti još jedan album Štuka koji će uzburkati emocije među rock navijačima, a na sceni podići ljestvicu standarda.

Video koji prati ”Bože zdravlja” impresivan je koliko i pjesma, čiju ideju sugestivno prati svakom slikom, za što je zaslužan reditelj Gorčin Zec, mladi 33-godišnji sarajevski filmadžija, i puno toga o njegovom strasnom rediteljskom oku i rukopisu biva jasnije poslije napomene da je, kao sin likovnog umjetnika svjetskog glasa Safeta Zeca, cijeli život proveo okružen inspiracijom, motivacijom, kreativnošću.

Od Štuka očekujemo da će poslije izlaska albuma intenzivnije nastupati, a koncertni doživljaji novog materijala već ovih dana nude se Podgoričanima, 11. 10. u Tarantinu, i Zeničanima, 12. 10. u Gattu.