Bend Letu Štuke objavio novi singl ‘Bože zdravlja’

Preuzeto od: muzickazona.ba

Legendarni sarajevski bend Letu štuke nakon duže pauze predstavlja novi singl. Pjesmom „Božezdravlja“ za koju su snimili i spot najavljuju skorašnji izlazak novog albuma.

O čemu govori pjesma objasnio je frontmen benda, Dino Šaran“Bože zdravlja” je na neki način moj izvještaj o vremenu provedenom u odsustvu sa scene. Ona govori o mom viđenju svijeta kakav je postao. Dakle, u suštini jedna naizgled intimna pjesma šireg konteksta. Video su realizirali “Horrible people” pod vodstvom redatelja Gorčina Zeca. Ovo je prvi singl s nadolazećeg albuma benda “Letu štuke“.

Na suradnju sa Štukama, osvrnuo se i sam redatelj koji je rekao: „Kada sam prvi put poslušao pjesmu „Bože zdravlja“, doživio sam je kao neku vrstu Odiseje, odnosno svojevrsnog putovanja. Odatle je nastala ideja junaka, tačnije, putnika koji traga za svojom „vatrom“. To je bila polazna tačka za saradnju sa Dinom Šaranom, koji je svojim prijedlogom Hercegovine kao idealne lokacije upotpunio cjelokupnu viziju. Obzirom da hercegovački krajolik oduvijek smatram filmičnim i inspirativnim, rado sam prihvatio izazov te smo tako visoravan Morine, u okolini Nevesinja, usvojili kao mjesto radnje u ovoj priči. Ova prelijepa i, na neki način, nadrealna priroda je, sama po sebi, inspirisala kreaciju. Samo putovanje, boravak na terenu, kao i snimanje postali su dio naše zajedničke Odiseje, a naša fenomenalna mala ekipa istovremeno je uspjela raditi i uživati u procesu stvaranja.“

Podsjećamo da je u prodaji Best of Letu štuke koji sadrži čak 17 pjesama, a posebna je novost bonus pjesma „Padaj“ koja na ovaj način doživljava premijeru na CD-u.  Izdanje koje na jednom mjestu okuplja najbolje trenutke s albuma „Letu štuke“, „Proteini i ugljikohidrati“ te „Brojevi računa“ svim ljubiteljima jednog od najkvalitetnijih rock bendova u regiji donosi hitove kao što su „Mjesto za dvoje“, „Tesla“, „Paranoja“, „Pero Papacoder“, „Šutiš“, „Sunce“ i druge.

 

Upečatljiv come-back benda Letu štuke – Bože zdravlja

Preuzeto od glas.ba

Sarajevski rock bend Letu štuke poslije šestogodišnje diskografska pauze predstavlja novi singl “Bože zdravlja”, kao uvod u četvrti studijski album.

U postavi se dogodila jedna promjena – bubnjar i producent Đani Pervan u međuvremenu se potpuno posvetio snimateljskom i produkcijskom radu u svom sarajevskom studiju i na njegovo mjesto je došao Amar Češljar (ex Punkt, Sarajevo Jazz Guerilla, prateći bend Dine Merlina). Ostatak ekipe je isti: Emir Jugo – gitara, Bojan Ahac – klavijature i programiranje, Dejan Ostojić – bas i Dino Šaran – glas.

Novi materijal, sniman u Holandiji, Zagrebu i Sarajevu, prema ranijim najavama trebao bi se pojaviti u novembru i nasljednik je prethodnog albuma ”Brojevi računa” iz 2011.

Iako bi fanovi Štuka sigurno voljeli da je dinamika izlaska novih pjesama puno brža, prvi najavni broj novog albuma, ”Bože zdravlja”, pokazuje da Šaran ne podliježe brzopleto očekivanjima publike, već se drži svog unutrašnjeg tempa. Pjesma otkriva njegovu autorsku genezu – suprotno od čestog recikliranja već poznatog zvuka, što čine autori koji se vode potrebom komercijalnih pravila održavanja statusa. Od alter-rock minimalizma prvog eponimnog albuma od prije 12 godina do najnovije pjesme za četvrti album, Letu štuke nisu isti bend, a svejedno je prepoznatljiv.

Pjesma hipnotičkog ritma, modernizirani zvuk i Šaranovska poetika samozatajnog cinika i ”tragača za svojom vatrom” (… Spektar opcija je uži nego ikad / gladne horde traže meso bilo koje / Putujem lakše, jer putujem sam / Bože zdravlja, kada pravde nema… Usput me pozdravljaju vatre što me griju, ako im priđem mogu lako da opeku…) daju naslutiti još jedan album Štuka koji će uzburkati emocije među rock navijačima, a na sceni podići ljestvicu standarda.

Video koji prati ”Bože zdravlja” impresivan je koliko i pjesma, čiju ideju sugestivno prati svakom slikom, za što je zaslužan reditelj Gorčin Zec, mladi 33-godišnji sarajevski filmadžija, i puno toga o njegovom strasnom rediteljskom oku i rukopisu biva jasnije poslije napomene da je, kao sin likovnog umjetnika svjetskog glasa Safeta Zeca, cijeli život proveo okružen inspiracijom, motivacijom, kreativnošću.

Od Štuka očekujemo da će poslije izlaska albuma intenzivnije nastupati, a koncertni doživljaji novog materijala već ovih dana nude se Podgoričanima, 11. 10. u Tarantinu, i Zeničanima, 12. 10. u Gattu.